Lessen%20bij%20leendert%20logo

Tip van de week 16 Doe dit nooit met je cruisecontrol!

Geschreven door in Praktijk lessen, Nieuws, Tips op 30 april 2016

Samenvatting:

Met een cruisecontrol kun je gemakkelijk je snelheid vastzetten en regelen. Het biedt diverse voordelen, waaronder meer veiligheid, comfort en een lager brandstofverbruik. Tip: Gebruik de rem nooit om je cruisecontrol even te laten weten dat je eigenlijk je gas had willen laten loslaten.

Wat is een cruisecontrol?

Een andere, zeg maar meer Apeldoornse naam voor cruisecontrol is snelheidsregelaar. Door middel van deze computer zet je de snelheid vast, zodat je geen gas meer hoeft te geven. De snelheidsregelaar valt voor het CBR (Centraal Bureau Rijvaardigheidsbewijzen) onder de zogenaamde Advanced Driver Assistance Systems, ofwel afgekort ADAS. Vrij vertaald de geavanceerde bestuurders-ondersteuningssystemen. Dat laatste is wel een mooi woord voor galgje, denk ik dan maar.

Door met de plusknop en de minknop te ‘spelen’, kun je je snelheid heel nauwkeurig bepalen en beheren.

Welke voordelen heeft de cruisecontrol?

1. De cruisecontrol brengt rust voor je voet. Ook levert het je vrije aandacht op, die je weer kunt gebruiken voor het verkeer en de route. Je hoeft je aandacht immers niet meer te richten op het handhaven van een constante snelheid. Dat blijkt in de praktijk maar al te moeilijk voor sommigen. Je hebt ongetwijfeld wel eens mensen gezien die de ene keer zus en de andere keer zo’n snelheid aanhouden. Heb jij ze net ingehaald, halen ze jou weer in. En daarna begint het weer, haha! Vrije aandacht voor het verkeer, daar ben ik een voorstander van. Dat levert namelijk echt veiliger verkeer op.

2. De cruisecontrol brengt ook rust in het energieverbruik. De computer kan namelijk veel nauwkeuriger zelf bepalen hoeveel brandstof moet worden ingespoten. Dit gaat dan ook veel gelijkmatiger, waardoor het brandstofverbruik daalt. De besparing kan zo maar oplopen tot vier procent (4%!). Reken dat maar ‘es even door voor jouw snelwegkilometers.

3. De cruisecontrol brengt door een gelijkmatiger snelheid meer comfort en bij goed anticiperen minder last van wagenziekte. Nadat de bestuurder geremd heeft, kan hij of zijn door middel van de geheugenfunctie dezelfde snelheid weer oppakken door middel van de res-functie. Nee, dat is niet de reset, maar de resumefunctie.

Ongetwijfeld zijn er meer voordelen te noemen voor het gebruik van de snelheidsregelaar. Weet jij er nog een? Noteer hem gerust in de reacties hieronder!

Wat moet je niet doen met de cruisecontrol?

Wat je in ieder geval nooit moet doen met de cruisecontrol is het volgende. De snelheidsregelaar uitzetten met je rempedaal. Wees je ervan bewust dat je remlicht gaat branden. Als je eigenlijk alleen met gas loslaten kunt volstaan, gebruik dan de 0-knop of de gas-los-laat-knop of whatever. Veel mensen achter je denken namelijk dat je gaat remmen, en duiken ook gelijk in de remmen.

Wat moet je wel doen met de cruisecontrol?

Wat je wel moet doen? Tijdens de rijles met de cruisecontrol oefenen. En heb je je rijbewijs al? Ver voor je uitkijken en beter anticiperen. Dan heeft het nog meer voordeel en rust. Het hoeft natuurlijk geen betoog dat LessenbijLeendert met iedere leerling voldoende oefent met het gebruik van moderne hulpmiddelen zoals deze snelheidsregelaar.

Mag je de cruisecontrol gebruiken tijdens je rijexamen?

Ja, sinds 1 januari 2016 mag je officieel je cruisecontrol gebruiken tijdens je praktijkexamen. Het levert je helaas geen extra punten op. Het blijkt in de praktijk wel dat je voor een juist gebruik goed geoefend moet hebben.

Deze tip kwam tot stand na een gesprek met Wouter. Wouter, dankjewel voor deze tip!

Ook een tip van de week indienen? Stuur een bericht naar info@lessenbijleendert.nl of app naar 06-4530 7248.



IMG_4626.JPG

Reacties

Wat zeggen anderen:

"Ja de eerste les is me heel goed bevallen! Wanneer kan ik weer? Ik had eerst een rijinstructeur die me niet zo goed begreep, en nu heb ik dat gevoel gelukkig wel!"

Ilse, Apeldoorn

Nieuwe leerling:

"Ik heb vandaag weer heel veel geleerd. En wat ik fijn vind is dat ik de rust krijg om net zoveel te oefenen tot mijn zelfvertrouwen groot genoeg is om het alleen te durven."

Marthen

Wat zeggen anderen:

"Fijn dat ik de week voorafgaand aan het rijexamen elke dag een uurtje kon lessen! Dat gaf net de doorslag om in 1x te slagen, denk ik!"

Bart, Apeldoorn

Blogs & artikelen

Onder de motorkap van de lesauto
10 september 2021
Lees meer

Rijtest voor leerlingen met autisme
29 april 2021
Lees meer

Yes, vandaag heb ik mijn rijbewijs gehaald!
27 april 2021
Lees meer

Deel deze site via je eigen social media: