Lessen%20bij%20leendert%20logo

Ik moet ff mijn auto opruimen

Geschreven door in Praktijk lessen, Nieuws, Tips op 13 mei 2016

Losse spullen in de auto

De tip van deze week gaat over het opruimen van losse rotzooi in je auto. Als je een noodstop moet maken, vliegt alles door de auto. Dat is gevaarlijk.

Als je bijvoorbeeld losse spullen in de auto hebt liggen (o ja! Dat moest ook nog mee op vakantie, pak jij dat even? Leg het daar maar bovenop), vliegt dat bij een noodstop recht naar voren. Dat heet ook wel ‘projectiel’.

Maar wat moet je dan opruimen?

Neem bij voorkeur geen losse spullen mee. Maar heb je losse bagage in de auto? Losse schoenen. Losse camera. Alle losse spullen weg! In een tas of een kratje, op de grond zetten. Of nog beter, in de bagageruimte. Ook geen spullen op de hoedenplank. Dat wordt helemaal gevaarlijk. Je kunt je er lelijk aan verwonden.

De proef op de som

Wij hebben onlangs de proef op de som genomen en een noodstop gemaakt tijdens de rijles. Op een afgesloten parkeerterrein, voor de veiligheid. ;-) Op de hoedenplank hebben we een half gevuld waterflesje, je kent ze wel, van die halve literflesjes. Onze snelheid was voor de noodstop 50km/u. Het flesje vloog exact rechtdoor(!) tegen het dashboard aan. Had jij dat verwacht? Maar als het nu een paraplu of een ander puntig voorwerp was? Dat wordt nog veel erger.

Hoe dan wel?

Laad zware spullen in de bagageruimte tegen de rugleuning, onderop. Zet ze vast met een riem, spanbandje of bagagenetje, zodat ze niet gaan schuiven. Leg de dingen zoals gereedschap en paraplu bij de hand, maar niet op de hoedenplank, die laat je vrij. Leg ze, samen met de veiligheidshesjes -die je hopelijk niet nodig hebt- op een bereikbare plek.

Ik hou deze tip even kort, want ik moet dadelijk even mijn auto opruimen van mijn vrouw.

Deze tip dank ik dus aan mijn Jacoline. Ook een tip doorgeven? 06-45307248


Geen losse spullen in je auto!

Reacties

Wat zeggen anderen:

"Ja de eerste les is me heel goed bevallen! Wanneer kan ik weer? Ik had eerst een rijinstructeur die me niet zo goed begreep, en nu heb ik dat gevoel gelukkig wel!"

Ilse, Apeldoorn

Nieuwe leerling:

"Ik heb vandaag weer heel veel geleerd. En wat ik fijn vind is dat ik de rust krijg om net zoveel te oefenen tot mijn zelfvertrouwen groot genoeg is om het alleen te durven."

Marthen

Wat zeggen anderen:

"Fijn dat ik de week voorafgaand aan het rijexamen elke dag een uurtje kon lessen! Dat gaf net de doorslag om in 1x te slagen, denk ik!"

Bart, Apeldoorn

Blogs & artikelen

Onder de motorkap van de lesauto
10 september 2021
Lees meer

Rijtest voor leerlingen met autisme
29 april 2021
Lees meer

Yes, vandaag heb ik mijn rijbewijs gehaald!
27 april 2021
Lees meer

Deel deze site via je eigen social media: