Lessen%20bij%20leendert%20logo

Ik wil wel een Porsche 911...

Geschreven door Leendert Roos op 21 mei 2015
Porsche 911

“Ik wil wel een Porsche 911,” zei onlangs een leerling van LessenbijLeendert tegen mij. “Weet jij wat een Volvo XC90 kost?” vroeg een andere kandidaat aan me. “Die vind ik zo gaaf!” “De auto die ik later wil, kan ik toch niet betalen”, zuchtte een derde.

Wat kost mijn auto eigenlijk?

Heb jij inzicht in je autokosten? Inzicht geeft vrijheid. Enne... voor ik het vergeet: aan het eind van deze (wekelijkse) blog vertel ik je nog iets over de kosten van een rijles. Reken jij dat grapje even uit?


autokosten

Natuurlijk zit er een link tussen het krantenartikel (De Financiele Telegraaf, april ‘14) en de vragen van leerlingen. Als 9 op de 10 autobezitters (te) weinig inzicht heeft in de autokosten, hoe komt de volgende generatie dat te weten? Welke kosten zijn er mee gemoeid om een auto te bezitten en te gebruiken?

Waar bestaan autokosten uit?

Autokosten bestaan grofweg uit de volgende onderdelen.

  1. Afschrijving
  2. Verzekering
  3. Belasting
  4. Onderhoud
  5. Brandstof

1. Afschrijving

Afschrijving of vervangingswaarde.

Stel dat je een auto koopt met een totaalprijs van € 5000. Da´s even makkelijk voor het rekenvoorbeeld. Deze auto moet je over een aantal jaren vervangen. Als je deze auto dan voor € 1000 verkoopt –dit heet de restwaarde-, heeft de auto je € 4000 gekost. Als je er vier jaar mee gereden hebt, kost deze auto je aan vervangingswaarde –dit heet afschrijving- €1000 per jaar. Het is belangrijk om dit goed in te schatten en elk jaar geld apart te zetten. Zo heb je over vier jaar voldoende ‘in kas’ om je auto te vervangen. Dat je op dat moment een grotere of duurdere auto wilt rijden heb je nu nog niet meegerekend. Je zou daar zelfs een ‘plannetje’ voor kunnen maken. Door elk jaar 1500 apart te zetten, kun je na vier jaar een auto van 7000 kopen.

2. Verzekering

Een volgende kostenpost is verzekeringskosten.

De verzekering van een auto is afhankelijk van de verzekeringsmaatschappij, je leeftijdscategorie, je risicocategorie, de waarde van de auto, en het gebied waar je woont.

De ene verzekeringsmaatschappij rekent meer dan de andere. Het loont de moeite om maatschappijen met elkaar te vergelijken. De voorwaarden kunnen verschillen, maar de verschillen in de basisdekking zijn niet zo groot. Je leeftijdscategorie en geslacht maken ook uit in je premie. Deze kunnen een indicatie geven van het risico op ongevallen. Bij een leeftijd tussen 18 en 25 jaar heb je bijvoorbeeld statistisch gezien meer kans op een ongeval. Wat je auto op dit moment waard is –dat heet ‘dagwaarde’- maakt natuurlijk ook uit in je kosten. En als laatste maakt het gebied waar je woont ook uit, of je een grotere kans op schade hebt. In een stad loop je een ander risico dan op het platteland.

3. Belasting

Met belasting bedoelen we de Motorrijtuigenbelasting (MRB). Dit wordt ook wel wegenbelasting genoemd.

Afhankelijk van het gewicht van een  auto en de mate van milieuvervuiling int elke provincie een eigen tarief. Voor diesel en ‘slurptax’ worden hogere kosten gerekend. Voor zuinige auto’s of elektrische auto’s wordt minder gerekend. Je kunt voor het aanschaffen van een auto precies weten wat je betaalt aan MRB door de rekenhulp van de belastingdienst te gebruiken (zie link).

4. Onderhoudskosten (R.O.B.)

De onderhoudskosten voor een auto splitsen we op in

R. Reparatie (dingen die stuk gaan en gerepareerd moeten worden)

O. Onderhoud (Beurten, APK)

B. Banden (winter/zomerbanden, opslag, wisselkosten, vervanging door slijtage)

Als de voorbanden versleten zijn en vervangen moeten worden, denk er dan aan dat de banden met de meeste grip achterop(!) gemonteerd moeten worden. Een garage kan daar extra voor in rekening brengen. Voor de veiligheid is het heel belangrijk dat de achterbanden evenveel of juist méér grip hebben dan de voorbanden.

5. Brandstofkosten

De brandstofkosten bepalen ook een groot deel van de autokosten en die zijn variabel. Het aantal kilometers gedeeld door het verbruik per kilometer, vermenigvuldigd met de brandstofprijs per liter geeft een goede inschatting.

Optelsom

Als we alle bovenstaande kosten hebben ingeschat en berekend, kunnen we gaan optellen. De optelsom van deze kosten gedeeld door de kilometers per jaar geven een ‘kilometerprijs’. De kilometerprijzen wijken sterk af van wat we vaak denken. Het geeft een enorm gevoel van vrijheid als we deze kosten in zicht hebben en voldoende reserveren. Het geeft de vrijheid om te kiezen. Als een onderhoudsbeurt of reparatie duurder uitvalt dan verwacht, kunnen we kiezen voor repareren en mee blijven rijden of inruilen en kiezen voor een andere auto. Het is ‘maar een vervoermiddel’.

kosten per km

O ja, ik had je hierboven beloofd om nog wat belangrijks te melden, waarvan jij 'het grapje' mag uitrekenen. Daar komt ‘ie: Het is natuurlijk heel belangrijk hoeveel de kosten per rijles zijn. € 37 per 50 minuten? Of liever € 39 per 55 minuten? Of toch € 44 per 60 minuten? Inzicht en verder kijken c.q. rekenen geeft vrijheid. Om te kiezen. “Ik wil wel een Porsche 911.”

Heb jij ervaringen die je wilt delen? Miskoop gedaan of juist een goede deal? Ik wil je uitnodigen om hieronder te reageren! Of heb je een vraag bij het verkeer? Reageer dan via info@LessenbijLeendert.nl

http://www.belastingdienst.nl/rekenhulpen/motorrijtuigenbelasting/

Reacties

Wat zeggen anderen:

"Ja de eerste les is me heel goed bevallen! Wanneer kan ik weer? Ik had eerst een rijinstructeur die me niet zo goed begreep, en nu heb ik dat gevoel gelukkig wel!"

Ilse, Apeldoorn

Nieuwe leerling:

"Ik heb vandaag weer heel veel geleerd. En wat ik fijn vind is dat ik de rust krijg om net zoveel te oefenen tot mijn zelfvertrouwen groot genoeg is om het alleen te durven."

Marthen

Wat zeggen anderen:

"Fijn dat ik de week voorafgaand aan het rijexamen elke dag een uurtje kon lessen! Dat gaf net de doorslag om in 1x te slagen, denk ik!"

Bart, Apeldoorn

Blogs & artikelen

Onder de motorkap van de lesauto
10 september 2021
Lees meer

Rijtest voor leerlingen met autisme
29 april 2021
Lees meer

Yes, vandaag heb ik mijn rijbewijs gehaald!
27 april 2021
Lees meer

Deel deze site via je eigen social media: