Lessen%20bij%20leendert%20logo

Een wandeling met gevaren

Geschreven door in Praktijk lessen, Nieuws, Kijken, waarnemen, Tips op 26 september 2016

Wandeling in het bos

Vanmorgen hebben mijn vrouw en ik weer een wandeling door het paleispark van Het Loo gemaakt. We waren er deze keer al zo vroeg bij dat de zon nog maar net op was. Dat vind ik mooi en inspirerend: dat de zonnestralen horizontaal over de aarde gaan en de schaduwen nog lekker lang zijn. Je ruikt het bos. Het vocht in de lucht was goed te zien doordat de zon er op schijnt, tussen de bomen door. Stralend weer, zeg maar… ;-)

Het hertenkamp

Op een gegeven moment kwamen we langs het hertenkamp. Het was adembenemend mooi! De herten kwamen net boven de mist uit, die vlak boven de grond hing. Zodoende stonden ze net in het zonnetje. En terwijl we zachtjes (om de betovering van het tafereel niet de doorbreken) naar het hek toeliepen om het beter te kunnen zien, zagen we de herten omkijken. Ze bleven staan zonder in actie te komen, maar wel met hun hele kop naar ons toegedraaid. In het zonlicht zagen we hun geweien. Af en toe zagen we even één oor spitsen. De hele groep herten, misschien wel dertig dieren, stond met de kop dezelfde kant op, waar het gevaar vandaan zou kunnen komen. Ook al was het nog op afstand. Ze stonden wel klaar om weg te schieten als het nodig was.

Link met rijles

Leuk dat je de moeite neemt om deze blog te lezen! Maar je zou nu makkelijk kunnen denken, wat heeft het bovenstaande met verkeer en met rijles te maken? Ik heb daar gewoon even van staan te genieten en over nagedacht. Ik zag zelf een aardige link naar het onderwerp gevaarherkenning. Misschien zie jij hem ook, of misschien (nog) niet.

Gevaarherkenning

Die beesten ruiken gevaar. Ze draaien hun hoofd in de goede kijkrichting en zijn alert. Ze gebruiken hun zintuigen om te waar te nemen waar het gevaar vandaan komt. Ze kijken in de diepte, zodat ze op tijd klaar zijn om weg te rennen. Ze gaan niet tot actie over als het geen echt gevaar is. Ze blijven toch hun oren en ogen gebruiken en hun lijf –zeg je dat zo van een dier?-  staat alvast in de richting waar ze dan naar toe kunnen rennen.

Anticiperen

Zo zou het ook moeten gaan in het verkeer. Ver voor je uit kijken, waarnemen in de goede kijkrichting. Daarna beoordelen of er echt sprake is van gevaar. Je instellen op de juiste handelingen. Wat moet ik doen? Gas los of remmen? Is niets doen ook een optie? Zoals die herten in de diepte waarnemen en bepalen waar het gevaar vandaan komt, zouden wij ook ons wereldje wat groter kunnen maken. Dan hebben we meer tijd om een plannetje te maken. En een plan ‘B’, een vluchtplan, of een escape-plan. Dan ben je bij de essentie van de term anticiperen. Vooruitkijken, vooruit denken en je instellen op de juiste handelingen.

Om je heen kijken

Zo hebben we tijdens een simpele wandeling op een lange weg rechtdoor in de natuur een leuke les mogen leren van gevaarherkenning. Nog een leuke les: we zagen die herten door om ons heen te kijken. Door de blik breed en diep te maken. Dat zal leerlingen van LessenbijLeendert niet vreemd zijn. Tijdens de rijlessen leren we altijd om diep en breed te kijken. Dat heeft diverse voordelen. Dat zie je maar weer.

Ook leren diep en breed te kijken? Kom dan lessen bij Leendert. Meld je aan via het inschrijfformulier of doe even een belletje naar 06-4530 7248.


Reacties

Wat zeggen anderen:

"Ja de eerste les is me heel goed bevallen! Wanneer kan ik weer? Ik had eerst een rijinstructeur die me niet zo goed begreep, en nu heb ik dat gevoel gelukkig wel!"

Ilse, Apeldoorn

Nieuwe leerling:

"Ik heb vandaag weer heel veel geleerd. En wat ik fijn vind is dat ik de rust krijg om net zoveel te oefenen tot mijn zelfvertrouwen groot genoeg is om het alleen te durven."

Marthen

Wat zeggen anderen:

"Fijn dat ik de week voorafgaand aan het rijexamen elke dag een uurtje kon lessen! Dat gaf net de doorslag om in 1x te slagen, denk ik!"

Bart, Apeldoorn

Blogs & artikelen

Onder de motorkap van de lesauto
10 september 2021
Lees meer

Rijtest voor leerlingen met autisme
29 april 2021
Lees meer

Yes, vandaag heb ik mijn rijbewijs gehaald!
27 april 2021
Lees meer

Deel deze site via je eigen social media: