Lessen%20bij%20leendert%20logo

Faalangst en energieverbruik

Geschreven door in Praktijk lessen, Nieuws, Kijken, waarnemen, Tips, Faalangst, Concentratie op 8 september 2020

Gesprek tussen coach en leerling 


(Het onderstaande gesprek had via email plaats en wordt met toestemming geanonimiseerd geplaatst)


Leerling:

Hai Leendert,

Heb je wel eens mee gemaakt dat een leerling heel veel moest eten, omdat de energie snel opgaat?

Wat is volgens jou de beste manier tegen 'overconcentratie' in combinatie met faalangst?

Mvg


Coach:

Dag 'Mvg',

Bedankt voor je vraag. Excuus voor de late reactie. Was even op 'n stapeltje gekomen. 

Je stelt twee vragen. Wat betreft de eerste vraag kan ik je over mijn kandidaten geen antwoord geven. Wel kan ik het me voorstellen: ook ikzelf eet wat meer, omdat ik veel energie gebruik. 
Bewust autorijden kost sowieso veel energie. Ga maar eens met een herstellende keel- of oorontsteking autorijden. Je dacht eerst nog dat je best fit was, maar gaat snel door je energie heen
Is dit een goed antwoord op je vraag? Ik vraag me overigens wel af of het nu over jou gaat of over een ander, maar dat terzijde. 

Je tweede vraag aangaat overconcentratie in combinatie met faalangst. Ik zie dat dat vaak voorkomt. Zeker bij mensen die een perfectionistische inslag hebben of een grote druk van buitenaf voelen om te slagen. 

Faalangst, echte faalangst, komt nl. voor bij mensen die gewoon kunnen autorijden, maar op het moment van beoordelen de druk niet kunnen hanteren. 
Zelf hanteer ik diverse methoden om die druk weg te nemen. Ademhalingstechniek, ontspanningstechniek, NLP, 4G-schema uit de RET. 
Wat het beste is, hangt af van de persoon die ik voor me heb. LessenbijLeendert werkt ook in die zin op maat. Soms zijn er raakvlakken met een ongezond zelfbeeld, en dan helpt 'doorademen' niet altijd en moet dieper gekeken worden. 
Graag kom ik verder met je in gesprek hierover of het voldoende beantwoord is. Je mag me altijd bellen.

Grtz! Leendert
#drivesafe


Leerling:

Hallo Leendert,

Beter laat dan nooit! Nu kwamen de antwoorden als verrassing ;-) Ik ben er heel erg blij mee.

Ik stelde de vragen voor mezelf. Mijn rijschool denkt dat ik geen last heb van faalangst, omdat ik niet bibber. Maar ik ervaar het wel!

Als jij dit al allemaal ziet als eenmanszaak, dan moeten ze er bij mijn grote rijschool toch ook verstand van hebben?

Vind je het goed als ik de antwoorden aan hen voorleg, mocht het gesprek niet vlotten? Ik denk dat faalangst en veel denken vaak voorkomt, dus zeker bij een grote rijschool. Ik heb echter de indruk dat ze niet weten hoe ze er mee om moeten gaan. Het mooiste zou zijn als zij van jou zouden kunnen leren... Maar dat is wellicht utopie. 

Mijn geld is inmiddels op, maar ik vind wel dat zij een inspanningsverplichting hebben na 12.000 euro ontvangen te hebben.

De rijinstructeurs zelf zijn steeds zo teleurgesteld als ik mijn examen niet haal, omdat ik in de lessen laat zien dat ik het wel kan. Ik heb het idee dat de druk/spanning er voor zorgt dat mijn hersenen nog meer energie verbruiken, dan in de les en dat mijn aandacht daardoor af en toe weg zakt. Levensgevaarlijk, gelukkig zit er dan een examinator naast, die dus tevens zorgt dat ik zo'n spanning heb....

Door jouw antwoord heb ik in elk geval het vertrouwen gekregen dat als ik mijn rijbewijs haal, ik niet bang hoef te zijn voor rare situaties door faalangst en er daardoor geen gekke dingen gebeuren (zolang ik maar op tijd rust en eet).

Nb. ik kan ook tijdens het eten koken of ruiten krabben niet tegen als er iemand op mijn vingers kijkt.

Tip: de informatie die je mij gaf, zou ik heel helder op de site zetten, zodat mensen bij jou terecht komen als ze ze vast lopen tijdens hun rij opleiding of liefst eerder als ze weten dat ze last van faalangst hebben. (Ik wist het niet. Ik had mijn eerste lessen in de Franse bergen van een vriendje en dat vond ik geweldig!)

Nogmaals hartelijk dank!!!!!

Mvg.


Coach:

Hii, wat een verhaal joh! 
Je hebt het over verrassing, graag gedaan, het was er echt even bij ingeschoten. :-(

Helaas herkennen veel instructeurs het niet (op tijd) of erger nog, ze ontkennen het bestaan!

Ik wens je heel veel succes en sterkte! Klem je hieraan vast: dat je wel kunt autorijden! 

Als je me een keer bellen wilt voor tips ben je gewoon welkom! :-)

Grtz! Leendert
#drivesafe



Vragen?

Ook een vraag over faalangst? Voel je welkom om een vraag te stellen. Je kunt me altijd telefonisch bereiken op 06-4530 7248 of via email (info@lessenbijleendert.nl) en het contactformulier.

Faalangst

Reacties

Wat zeggen anderen:

"Ja de eerste les is me heel goed bevallen! Wanneer kan ik weer? Ik had eerst een rijinstructeur die me niet zo goed begreep, en nu heb ik dat gevoel gelukkig wel!"

Ilse, Apeldoorn

Nieuwe leerling:

"Ik heb vandaag weer heel veel geleerd. En wat ik fijn vind is dat ik de rust krijg om net zoveel te oefenen tot mijn zelfvertrouwen groot genoeg is om het alleen te durven."

Marthen

Wat zeggen anderen:

"Fijn dat ik de week voorafgaand aan het rijexamen elke dag een uurtje kon lessen! Dat gaf net de doorslag om in 1x te slagen, denk ik!"

Bart, Apeldoorn

Blogs & artikelen

Onder de motorkap van de lesauto
10 september 2021
Lees meer

Rijtest voor leerlingen met autisme
29 april 2021
Lees meer

Yes, vandaag heb ik mijn rijbewijs gehaald!
27 april 2021
Lees meer

Deel deze site via je eigen social media: