Lessen%20bij%20leendert%20logo

Fileprobleem opgelost, 1 procentje erbij - LessenbijLeendert

Geschreven door in Nieuws, Files en ongevallen op 8 december 2015
Fileprobleem opgelost, 1 procentje meer - LessenbijLeendert

Afgelopen zaterdag hoorde ik een smakelijk verhaal van meneer Joram van Klaveren. Joram van Klaveren, lid van de Tweede Kamer voor de recent opgerichte partij Voor Nederland, wil het fileprobleem oplossen door meer asfalt. Zo overtuigd als hij klonk, leek het er even op dat het fileprobleem echt zou oplossen. Een taartje, zo lekker klonk het.

Aanleiding voor zijn uitspraak is de mobiliteitsprognose van het Centraal Planbureau (CPB) en het Planbureau voor de Leefomgeving (PBL) voor Nederland in 2030 en 2050.

Die prognose houdt in dat er bij een lage inschatting van de groei in Nederland zo’n 8,5 miljoen voertuigen bij komen en dat het aantal files tot aan 2050 zal verdubbelen. Ik hoorde een discussie op de radio tussen verkeerspsycholoog Gerard Tertoolen en Joram van Klaveren. Tertoolen vindt dat louter asfalt smeren geen oplossing is. Volgens hem ligt de oplossing in een spreiding van tijd en ruimte. Meer thuiswerken en op andere tijdstippen autorijden. Niet met z’n allen tegelijk als lemmingen in de file gaan staan, maar gespreid vertrekken. Efficiënt gebruik maken van helpende techniek.

Maar goed, dat smakelijke verhaal dus. Van Klaveren zegt dat meer asfalt de oplossing is voor het fileprobleem. Hij onderbouwt: Slechts vijf procent van Nederlands oppervlakte is bedekt met wegen. Als je van die vijf procent nu eens zes procent maakt, is het probleem in een klap weg. Er komt achteraan: “Eén procentje meer en het hele probleem is opgelost!”

Nou ben ik geen rekenwonder, maar dit sommetje snap ik! Om van vijf naar zes procent te gaan heb je twintig procent meer nodig, toch? Als we al vijf taartjes hebben staan en we maken er nog een, dan hebben we twintig procent meer.

Toch klinkt het wel als zo’n lekker taartje, meer asfalt. En wie ben ik, als rijinstructeur, om te zeggen dat meer asfalt niet leuk klinkt! Maar kun je even met me meedenken, hoe we dat voor elkaar gaan krijgen? Hoe lang het gaat duren voor al dat asfalt er ligt? Hoe veel dat gaat kosten? Wanneer dat klaar is? 

Als we echt zoveel wegwerkzaamheden zouden gaan krijgen, dan snappen u en ik dat taartje nog een lange, lange nasmaak (met files) heeft. Ik ben bang dat ik Van Klaverens taartje niet lust!

Reacties

Wat zeggen anderen:

"Ja de eerste les is me heel goed bevallen! Wanneer kan ik weer? Ik had eerst een rijinstructeur die me niet zo goed begreep, en nu heb ik dat gevoel gelukkig wel!"

Ilse, Apeldoorn

Nieuwe leerling:

"Ik heb vandaag weer heel veel geleerd. En wat ik fijn vind is dat ik de rust krijg om net zoveel te oefenen tot mijn zelfvertrouwen groot genoeg is om het alleen te durven."

Marthen

Wat zeggen anderen:

"Fijn dat ik de week voorafgaand aan het rijexamen elke dag een uurtje kon lessen! Dat gaf net de doorslag om in 1x te slagen, denk ik!"

Bart, Apeldoorn

Blogs & artikelen

Onder de motorkap van de lesauto
10 september 2021
Lees meer

Rijtest voor leerlingen met autisme
29 april 2021
Lees meer

Yes, vandaag heb ik mijn rijbewijs gehaald!
27 april 2021
Lees meer

Deel deze site via je eigen social media: