Lessen%20bij%20leendert%20logo

Met afstand het beste!

Geschreven door Leendert Roos in Nieuws, Afstand en bumperkleven op 4 juni 2015

Wat is een veilige afstand?

Wat is een veilige afstand? “Gewoon genoeg”. En: hoeveel is genoeg?

Genoeg afstand is als je tot stilstand kunt komen binnen de afstand die vrij is en die je kunt overzien.

Het is verstandig en veilig om meer dan twee seconden afstand te houden. Zo bouw je meer buffer op om op onverwachte situaties te kunnen reageren. We noemen dit ook wel anticiperen. Anticiperen is vooruit kijken, vooruit denken en je instellen op een handeling. Als je ziet dat je voorganger remt, denk je vaak dat jij ook je snelheid moet minderen. Snelheid minderen kan door gas los te laten of door te remmen. Met meer volgafstand houden heb je meer tijd om een ‘plannetje te maken’ voor je eigen handelingen. Als dit fout gaat, gebeuren er (bijna-)ongevallen. Begin deze week nog een ongeval waarbij vijf auto’s tegen elkaar botsten. Hoe bereken je je volgafstand?

De 2-seconden regel

Als een vrachtauto of een andere auto die voor je rijdt een vast object voorbijgaat –dat kan een verkeersbord of lantaarnpaal zijn-, tel je twee seconden. Zeg bijvoorbeeld hardop: eenentwintig, tweeëntwintig. Dit duurt ongeveer even lang als twee seconden. Minimaal twee seconden afstand is een veilige marge. Als jij er eerder bent dan de twee seconden voorbij zijn houd je minder afstand dan goed voor je is. Zo moet je sneller reageren. Heb je daar dan de tijd voor?

autolengtes

Snelheid door twee plus tien

Nog een methode om je afstand te bepalen is je snelheid gedeeld door twee plus tien procent. Je komt op dezelfde afstand als hierboven, maar het is een andere manier van berekenen. Als je in de tabel kijkt zie je de afstand die je minimaal graag wilt hebben tussen de ene en de andere auto. Wat je waarschijnlijk opvalt, is dat je meer afstand moet houden dan de meeste bestuurders doen! Op de snelweg bijvoorbeeld, houden er veel mensen een afstand van 15-20 meter. Bedenk eens hoe onveilig dát eigenlijk is!

Volgafstand LessenbijLeendert

Nog twee aspecten

Nog twee aspecten van een veilige afstand wil ik noemen. Hierboven gaf ik een definitie van genoeg afstand. ‘Genoeg afstand is als je tot stilstand kunt komen binnen de afstand die vrij is en die je kunt overzien.’ Hoe ver schijnt jouw dimlicht? Als dat veertig meter is, dan moet je bij 60km/u al groot licht gebruiken!

O ja. En nog een. Je bufferafstand heet niet voor niets ‘buffer’. Je kunt wat (fouten) opvangen. Denk even na voor je gaat remmen. Moet het echt? Of kun je ook je gas loslaten om daarna je buffer opnieuw op te bouwen?

Zo ben jij met afstand (houden) het beste (af)!

Reacties

Contactgegevens

Leendert Roos

Turfbergweg 34
7348 BC  Radio Kootwijk
Tel: 06-4530 7248
info@lessenbijleendert.nl