Lessen%20bij%20leendert%20logo

Oefening bewust waarnemen

Geschreven door in Praktijk lessen, Nieuws, Afstand en bumperkleven, Kijken, waarnemen, Tips op 20 mei 2016

De tip van deze week gaat over een oefening in bewust waarnemen.

Vandaag hebben we een spelletje gedaan. Dat doen we wel vaker, want spelenderwijs leren vindt iedereen prettig. Het leert makkelijker als je een funfactor toevoegt. Vrijwel alle leerlingen vonden het een heel leuk spelletje, waarvan ze tevens het nut voelden.

Het kijk/remspelletje werkt zo:

  1. Rijd veilig en vlot naar de andere kant van Apeldoorn.
  2. Gebruik daarbij alle kijktechnieken die je geleerd hebt.
  3. Gebruik geen rem als het niet nodig is.

Het effect

Het effect van dit kijk/remspelletje is enorm! De waarneming wordt veel bewuster. De kandidaat ervaart meer rust in het rijgedrag. En dan niet een klein beetje meer rust, maar véel meer rust.
Het rijden over drempels wordt een stuk aangenamer. Het overzicht over rotondes wordt veel beter. Er wordt een enkele keer zelfs uit eigen beweging op de motor afgeremd.

Anticiperend rijgedrag

Het leidt tot anticiperend rijgedrag. Anticiperen wil zeggen: vooruit bewust waarnemen, vooruit denken en je instellen op de handeling. In het geval van rotondes wordt de rotonde eerder opgemerkt. Er wordt eerder richting aangegeven. Je zou dit dus ook situationeel autorijden kunnen noemen. Effectief afgestemd op de situatie. Zowel de bekwaamheid als de betrokkenheid stijgt in een paar uur aanzienlijk.

Het leidde tot een nadenkertje: "Denk eens wat minder na. Wat meer voor."

Nadenken gebeurt vaak achteraf. "Ja maar ik dacht..." Als je nu vooruit had gedacht, had je het dan anders gedaan? "Ja, misschien was dat wel beter...

Deze tip van de week is ontstaan naar aanleiding van het rem/kijkspelletje. Doe je ook een keer mee? Deel je ervaringen hieronder, of op Facebook en Twitter. Heb jij ook een tip? Bel 06-4530 7248 of mail naar info@lessenbijleendert.nl

rijden zonder remmen

Reacties

Wat zeggen anderen:

"Ja de eerste les is me heel goed bevallen! Wanneer kan ik weer? Ik had eerst een rijinstructeur die me niet zo goed begreep, en nu heb ik dat gevoel gelukkig wel!"

Ilse, Apeldoorn

Nieuwe leerling:

"Ik heb vandaag weer heel veel geleerd. En wat ik fijn vind is dat ik de rust krijg om net zoveel te oefenen tot mijn zelfvertrouwen groot genoeg is om het alleen te durven."

Marthen

Wat zeggen anderen:

"Fijn dat ik de week voorafgaand aan het rijexamen elke dag een uurtje kon lessen! Dat gaf net de doorslag om in 1x te slagen, denk ik!"

Bart, Apeldoorn

Blogs & artikelen

Onder de motorkap van de lesauto
10 september 2021
Lees meer

Rijtest voor leerlingen met autisme
29 april 2021
Lees meer

Yes, vandaag heb ik mijn rijbewijs gehaald!
27 april 2021
Lees meer

Deel deze site via je eigen social media: