Lessen%20bij%20leendert%20logo

Onvoldoende concentratie in je rijles?

Geschreven door in Praktijk lessen, Nieuws, Concentratie op 28 oktober 2016

Iedereen is verschillend!

Iedere leerling heeft in meer of minder mate wel eens last van concentratieproblemen of hyperactiviteit tijdens de rijles. Bij ADHD is sprake van meer dan gemiddeld afwijkend gedrag, dat vaker en in ernstiger mate voorkomt dan normaal en tot (leer)problemen leidt. Ik merk in de praktijk dat iedereen verschillend is en dat een universele aanpak niet helpt. Alleen maatwerk is goed. Niet iedereen die verschijnselen vertoont die mogelijk zouden kunnen duiden op ADHD beschikt over een diagnose, wat ook niet belangrijk is tijdens de rijles: de juiste aanpak om goed te leren rijden is maatgevend. Ik blijf me ontwikkelen door te lezen en lestechnieken te testen. Vanmorgen las ik in “Het is ADHD” van Arga Paternotte en Jan Buitelaar.

Druk en /of ongeconcentreerd

Voel je je wel eens druk, impulsief of ongeconcentreerd? Dat hoeft niet door ADHD te komen. Er kunnen ook gewoon andere omstandigheden op school, thuis of op je werk zijn, waardoor je je zo voelt. Aangezien iedereen in meer of mindere mate wel eens last heeft van concentratieproblemen is de passende aanpak hierbij heilzaam voor iedereen.

Je mag er zijn :-) en ook weer niet :-(

Uiteraard mag je er zijn zoals je er bent. Helaas kunnen we in het verkeer, waar alles binnen de lijntjes en binnen de kaders van de regeltjes moet, geen afwijkend gedrag tolereren. Mensen met adhd hebben logischerwijs meer training nodig om tot hetzelfde afgebakende resultaat te komen. En discipline is nou juist zo lastig als je minder remming hebt op je impulsen. Of als je barst van de creatieve ideeën. Iemand met adhd zal z’n impulsen moeten leren beheersen als ‘ie wordt ingehaald terwijl hij al op de maximumsnelheid rijdt. En niet: “O leuk!! Mag ik er achteraan?”

Tips om meer uit je rijles te halen

Als je last hebt van druk, impulsief, ongeconcentreerd gedrag heb buiten dat je je voorbereidt op je lesonderwerp een paar leuke tips voor je.

  1. Zorg dat je overtollige energie kwijt bent voordat je aan je rijles begint. Je kunt een korte workout doen zodat je daarna weer over voldoende concentratie kunt beschikken.
  2. Maak je hoofd leeg voordat je naar de rijles komt. Doe een braindump, zodat je geen last hebt van afleidende gedachten. Als je graag meer wilt weten over hoe je een braindump doet kan ik daar ook een keer over schrijven. Laat het me weten!
  3. Breng je ademhaling in de rust. Ga staan, adem regelmatig uit en in door je neus. Laat fysieke en mentale spanning varen, zodat je in je rust komt.
  4. Wil je meer energie dan kun je ook nog een andere leuke oefening doen met ademhaling. Door meer zuurstof tot je te nemen krijg je meer energie en een betere concentratie. Ga ook hiervoor staan, terwijl je handen langs je lijf hangen. Adem in (door je neus) terwijl je je armen omhoog brengt tot horizontale stand. Adem uit en beweeg je handen niet. Adem in en breng je armen nog verder omhoog tot ze boven je hoofd uitkomen. Herhaal deze oefening een aantal keren, maar niet te vaak. Zorg er wel voor dat je op tijd stopt, zodat je niet gaat hyperventileren.

Bescheidenheid siert de mens

Hoewel ik diverse professionele scholingen heb gevolgd voor het omgaan met leerlingen die ADHD, autisme of faalangst hebben, hang ik niet aan de grote klok dat ik gecertificeerd instructeur ben voor het omgaan met concentratieproblemen of hyperactiviteit. Ik hoop eigenlijk eerst een aantal jaren kennis en ervaring op te doen alvorens ik daarover een stempel op m’n website zou zetten. Bescheidenheid siert de mens.

Vragen over deze blog? Stel ze gerust hieronder of op social media. Ook aanmelden voor rijles? Ga dan naar inschrijven voor rijles


Reacties

Wat zeggen anderen:

"Ja de eerste les is me heel goed bevallen! Wanneer kan ik weer? Ik had eerst een rijinstructeur die me niet zo goed begreep, en nu heb ik dat gevoel gelukkig wel!"

Ilse, Apeldoorn

Nieuwe leerling:

"Ik heb vandaag weer heel veel geleerd. En wat ik fijn vind is dat ik de rust krijg om net zoveel te oefenen tot mijn zelfvertrouwen groot genoeg is om het alleen te durven."

Marthen

Wat zeggen anderen:

"Fijn dat ik de week voorafgaand aan het rijexamen elke dag een uurtje kon lessen! Dat gaf net de doorslag om in 1x te slagen, denk ik!"

Bart, Apeldoorn

Blogs & artikelen

Onder de motorkap van de lesauto
10 september 2021
Lees meer

Rijtest voor leerlingen met autisme
29 april 2021
Lees meer

Yes, vandaag heb ik mijn rijbewijs gehaald!
27 april 2021
Lees meer

Deel deze site via je eigen social media: