Lessen%20bij%20leendert%20logo

Rijles in Zwolle

Geschreven door op 23 september 2015

We gaan oefenen met rotondes. “Waar wil je vandaag naar toe?” was mijn vraag aan Rozemarie. Ben je met rijles al een keer in Zwolle geweest? Raden waar dan de rijles naar toe gaat. Op facebook postte ik gisteren al een foto van een zogenaamde megarotonde, de rotonde bij Zwolle Zuid.

Iedereen kent wel zo’n ‘enge’ rotonde. De een noemt Velperbroek bij Arnhem, de ander noemt Laagraven bij Utrecht, de volgende weer bij De Kuip in Rotterdam. Zwolle heeft dus ook zo’n leuke round-about. Apeldoorn kent niet zo’n rotonde, maar wil je een allround automobilist worden, moet je toch minstens met zo’n round-about geoefend hebben. Natuurlijk hebben we meer gezien in Zwolle, maar de focus van deze blog ligt nu even op verkeerspleinen.

Leren hoe het oprijden, het rijden over en het verlaten van die rotonde in z’n werk gaat, is één ding. Het veilig toepassen zonder te hinderen of onnodig van strook te wisselen is wat anders. Dat veel automobilisten de rotonde niet op de juiste manier ‘berijden’, valt op. Geen overbodige luxe dus, zo’n les. De rotonde bij Zwolle Zuid heeft drie rijstroken, met elk zijn eigen richting en keuzemogelijkheid.

De beste aanpak voor het veilig ronden van zo’n bijzonder ‘kruispunt’, is om van te voren(!) de juiste strook te kiezen. Zeg maar voorsorteren. Daarna kun je de strook blijven volgen. Ik roep dan altijd iets in de trant van: ‘keep your lane!’. Op de hoek van een afslag staat een enorme richtingaanwijzerpaal met richting (links) erop blijven of (rechts) eraf gaan. De strook waarop je rijdt, ‘wijst’ altijd een keer naar die paal. Die paal is dus je richtpunt! Ga er aan de juiste kant omheen, links of rechts. Blijf daarbij je strook volgen.

Mocht je toch de verkeerde strook gekozen hebben, kijk dan goed voor je van strook wisselt en geef op tijd je richting aan. En ach, als je je een keer vergist, wat dan nog? Het aardige van een rotonde is, dat de weg rond loopt. Dus als je een afslag mist, rijd dan nog een rondje en pak dan de juiste afslag.

Nog even een leuke anekdote over de terugweg. Op de terugweg  naar Apeldoorn kwam er net na knooppunt Hattemerbroek een opvallende, opgezwolle BMW voorbij ‘scheuren’. Wat een haast. “Doe maar rustig aan”, zei ik tegen Rozemarie. Het was best druk, zo rond half vijf. Daar stonden we in Apeldoorn stil bij het verkeerslicht bij de McDonald’s Noord. Naast dezelfde BMW.


Wil je ook rijles volgen? Of ook naar Zwolle? Meld je dan nu aan! Inschrijfformulier

Rijles in Zwolle

Reacties

Wat zeggen anderen:

"Ja de eerste les is me heel goed bevallen! Wanneer kan ik weer? Ik had eerst een rijinstructeur die me niet zo goed begreep, en nu heb ik dat gevoel gelukkig wel!"

Ilse, Apeldoorn

Nieuwe leerling:

"Ik heb vandaag weer heel veel geleerd. En wat ik fijn vind is dat ik de rust krijg om net zoveel te oefenen tot mijn zelfvertrouwen groot genoeg is om het alleen te durven."

Marthen

Wat zeggen anderen:

"Fijn dat ik de week voorafgaand aan het rijexamen elke dag een uurtje kon lessen! Dat gaf net de doorslag om in 1x te slagen, denk ik!"

Bart, Apeldoorn

Blogs & artikelen

Onder de motorkap van de lesauto
10 september 2021
Lees meer

Rijtest voor leerlingen met autisme
29 april 2021
Lees meer

Yes, vandaag heb ik mijn rijbewijs gehaald!
27 april 2021
Lees meer

Deel deze site via je eigen social media: