Lessen%20bij%20leendert%20logo

Theorie-examen, het probleem is veel groter

Geschreven door in Theorie lessen, Nieuws op 2 februari 2016

Gróote verhalen over het theorie-examen.

Krantenkoppen zoals “Het theorie-examen ligt op straat”, “Mensen zakken massaal voor theorie-examen” buitelen over elkaar. “Rijexamen op de schop om grootschalig gesjoemel met theorie-examens”. “CBR krabbelt terug, rijexamen niet zwaarder.” Wellicht denk je –net zoals ik denk- wat is er nu eigenlijk aan de hand met dat theorie-examen?

What happened? RTL nieuws deed onderzoek naar hoe een examen wordt afgelegd en hoe jongeren bij theoriescholen worden klaargestoomd voor het theorie-examen. Ze kwamen erachter dat er zogenaamde turbotheoriescholen zijn die kandidaten trucjes leren zonder dat er echt goed geleerd wordt voor regels en borden. Het bewijsmateriaal dat geleverd wordt, vind ik maar matig. Echter de reacties zijn heftig.

Terecht. Als iemand zonder theoriekennis de weg op gaat en ook nog eens bij de goedkoopste rijschool te weinig praktische inhoud geboden krijgt, is dat vragen om problemen op de weg.

Nu zit RTL nieuws er wel vaker naast. Eerste helft van januari berichtten ze dat mensen “massaal zakken voor het theorie-examen” en dat het aandeel gezakten zou zijn gestegen. Dat bleek niet waar. Het aandeel geslaagden bleek juist gestegen. Nu zegt dit natuurlijk niets over het laatstgehouden onderzoek.

Verkeersborden - Rijschool Apeldoorn LessenbijLeendert

Het probleem van de theoriekennis is veel breder dan wordt geschetst. Ook kandidaten die wel geleerd hebben en in een keer zijn geslaagd zijn horen bij het probleem. Ze weten vaak na drie, vier weken nog maar weinig van de theorie. En wat ze kunnen reproduceren is vaak nog vage kennis. In de rijles zeg ik dan: met een vraagteken in plaats van een uitroepteken. Een grondige verankering van regels en borden ontbreekt. En misschien niet in de laatste plaats omdat er in de leeftijdscategorie van 13-16 jaar weinig tot niets wordt gedaan aan verkeerskennis, vaardigheden en houding.

En laten we even concreet zijn: Hoe zit het met jouw theoriekennis? Ken jij de borden nog? De regels nog? Heb je de veranderingen van de laatste jaren scherp in beeld?

Ik geloof dat we elkaar niet gek moeten maken. We leven in een van de meest verkeersveilige landen van Europa. Zeker, er is wat aan de hand. Maar laten we asjeblieft eerst goed nadenken voordat we zaken veranderen.

Beter theorie leren? Ja! Tijdens de rijles van LessenbijLeendert maken we theorie en praktijk een geheel. Uitleg, passieve en actieve kennis, praktische toepassing, nuancering, gevaarherkenning trainen, thuis oefenen, vragen stellen, verankering. Aan die verankering kan nog wel wat gebeuren. Ook bij degenen die het rijbewijs al hebben. En bij jou?


Reacties

Wat zeggen anderen:

"Ja de eerste les is me heel goed bevallen! Wanneer kan ik weer? Ik had eerst een rijinstructeur die me niet zo goed begreep, en nu heb ik dat gevoel gelukkig wel!"

Ilse, Apeldoorn

Nieuwe leerling:

"Ik heb vandaag weer heel veel geleerd. En wat ik fijn vind is dat ik de rust krijg om net zoveel te oefenen tot mijn zelfvertrouwen groot genoeg is om het alleen te durven."

Marthen

Wat zeggen anderen:

"Fijn dat ik de week voorafgaand aan het rijexamen elke dag een uurtje kon lessen! Dat gaf net de doorslag om in 1x te slagen, denk ik!"

Bart, Apeldoorn

Blogs & artikelen

Onder de motorkap van de lesauto
10 september 2021
Lees meer

Rijtest voor leerlingen met autisme
29 april 2021
Lees meer

Yes, vandaag heb ik mijn rijbewijs gehaald!
27 april 2021
Lees meer

Deel deze site via je eigen social media: