Lessen%20bij%20leendert%20logo

Tip van de week 1 richtingaanwijzer

Geschreven door in Praktijk lessen, Nieuws, Tips op 7 januari 2016

Met ingang van het nieuwe jaar wil ik een begin maken met een nieuwe serie kleine blogjes. Elke week een tip. Tip van de master zeg maar. Dat lijkt een hele klus en dat is het ook, maar als ik de blogs kort houd, dan moet het te behappen zijn. Deze week maar gelijk de eerste, gaat over het gebruik van de richtingaanwijzer. Na verloop van enige tijd rijervaring onderschatten we vaak het belang, omdat het allemaal wat meer vanzelf gaat.  
Hopelijk kun je er wat mee. 

Tip van de week - Richtingaanwijzer vaker gebruiken  - LessenbijLeendert

Tijdens de rijles hoor ik geregeld de verzuchting van beginnend bestuurders: "Als je nou even je richting had aangegeven..." En natuurlijk doe ik daar vrolijk aan mee, want ook rijles kandidaten vergeten hun richting wel eens. Of geven richting aan naar links, als ze rechts denken. Herkenbaar toch voor de les? En jij? Vergeet jij wel eens om (op tijd) richting aan te geven?

Wat win je met het aangeven van waar je naar toe wilt? Duidelijkheid en voorspelbaarheid. Op basis van dit communicatiemiddel maken andere weggebruikers hun plannetjes voor doorstroming. Als je geen richting aangeeft, -misschien heb je dat zelf ook wel eens gemerkt- komt het verkeer door het op elkaar wachten uit de flow. Als je op tijd richtingaanwijzer aandoet, bevordert het de flow van het verkeer. En daarmee ook het milieu en jouw portemonnee.

Als je hier wat mee kunt verbeteren, zou je dit dan willen delen? Als we allemaal iets meer richting en beter op tijd doen wordt Apeldoorn vanzelf steeds mooier en stroomt het beter door. Gebeuren er ook minder ongevallen!

Tijdens de rijles proberen we altijd tijdig richting aan te geven. Tijdig is: nog voordat je je gas los laat en/of gaat remmen. Daarna heb je voldoende tijd om onder het vertragen de situatie goed in je op te nemen. Het is dus niet alleen goed voor anderen, maar ook voor jezelf.

Ik heb trouwens al eerder iets gezegd over richting aangeven. In de blog internetmarketing, hahaha en over de herkomst van de richtingaanwijzer in een blog van vorig jaar, over roots.

P.S. Wist je dat richting niet aangeven in de ergernissen top tien van 2015 op nummer vier staat?

Reacties

Wat zeggen anderen:

"Ja de eerste les is me heel goed bevallen! Wanneer kan ik weer? Ik had eerst een rijinstructeur die me niet zo goed begreep, en nu heb ik dat gevoel gelukkig wel!"

Ilse, Apeldoorn

Nieuwe leerling:

"Ik heb vandaag weer heel veel geleerd. En wat ik fijn vind is dat ik de rust krijg om net zoveel te oefenen tot mijn zelfvertrouwen groot genoeg is om het alleen te durven."

Marthen

Wat zeggen anderen:

"Fijn dat ik de week voorafgaand aan het rijexamen elke dag een uurtje kon lessen! Dat gaf net de doorslag om in 1x te slagen, denk ik!"

Bart, Apeldoorn

Blogs & artikelen

Onder de motorkap van de lesauto
10 september 2021
Lees meer

Rijtest voor leerlingen met autisme
29 april 2021
Lees meer

Yes, vandaag heb ik mijn rijbewijs gehaald!
27 april 2021
Lees meer

Deel deze site via je eigen social media: