Lessen%20bij%20leendert%20logo

Tip van de week 13 Laat je kar uitrollen!

Geschreven door in Praktijk lessen, Nieuws, Tips op 31 maart 2016

Laat je kar uitrollen

Vergelijk het maar met een bezoek aan de supermarkt. Daar kom je toch wel eens? Je hebt net boodschappen gedaan, karretje vol, zeg maar. Je hebt nogal wat haast en je loopt met flink wat vaart.

Bij de kassa staat nogal een rij. Je loopt dan toch niet met hetzelfde tempo als in de winkel door naar de rij om vervolgens net voor de rij hard af te remmen? Zie je de rij, dan minder je op tijd vaart: je hebt gewicht bij je. Je kunt het dus eigenlijk al: 'uitrollen in de versnelling'.

Laat je auto uitrollen

Zie je dat je snelheid moet minderen of misschien moet stoppen voor een verkeerslicht? Laat dan tijdig gas los en laat de auto in de versnelling van dat moment uitrollen.

Je maakt dan nuttig gebruik van het gewicht van je auto om uit te rollen. Hiermee voorkom je dat je onnodig, of onnodig hard moet remmen. Je voorkomt dus ook…

Slijtage van je schoenen

...slijtage aan de remmen en aan de banden. Het gaat net als met schoenen. Hoe vaker je je schoenen draagt, hoe harder ze slijten. Hoe vaker je de remmen gebruikt, hoe harder je remmen en banden (ook wel schoeisel genoemd), zullen slijten. Slijtage kun je ook uitdrukken in geld. Heb je wel eens uitgerekend hoeveel een paar duizend kilometer meer met je banden rijden je oplevert? Laat het onderin in een reactie even weten. Moeite met uitrekenen? Ik help je!

In de versnelling

Als je je gas loslaat, laat het dan los in de versnelling. Als je in de versnelling gas loslaat, dan wordt de brandstoftoevoer namelijk afgesloten en gaat het verbruik naar nul. Als je de koppeling intrapt, gaat de motor stationair draaien. Stationair verbruikt de motor sowieso brandstof.

Vooruit kijken

Het vergroten van je volgafstand, de afstand tot het voertuig voor je, zorgt ervoor dat je beter kunt anticiperen op veranderingen in snelheid van je voorgangers. Zo kun jij beter rijden met een constante snelheid. LessenbijLeendert rijdt in een Volvo. Misschien was Volvo bij de naamgeving van het automerk al wel vervooruitziend. Volvo betekent namelijk ‘ik rol’.

Enthousiasme

Het laten uitrollen in de versnelling is een essentieel onderdeel van Het Nieuwe Rijden. In de autorijschool van LessenbijLeendert wordt dit gedrag, standaard aangeleerd. Je zult dus niet gek opkijken als je kinderen misschien vol enthousiasme vertellen dat je het nog niet goed genoeg doet ;-) Ze zijn namelijk even enthousiast als hun instructeur. Ben jij ook enthousiast geworden? Zou je wel een beetje hulp kunnen gebruiken bij Het Nieuwe Rijden of wil je het optimaliseren? Ik help je! 06-4530 7248 of lessenbijleendert@gmail.com

Deel deze tip gerust met je netwerk, hoe meer hoe beter. Hoe enthousiaster ;-) Bedankt!Winkelwagen en het nieuwe rijden
Volvo en Het Nieuwe Rijden
Het nieuwe rijden brandstof besparen

Reacties

Wat zeggen anderen:

"Ja de eerste les is me heel goed bevallen! Wanneer kan ik weer? Ik had eerst een rijinstructeur die me niet zo goed begreep, en nu heb ik dat gevoel gelukkig wel!"

Ilse, Apeldoorn

Nieuwe leerling:

"Ik heb vandaag weer heel veel geleerd. En wat ik fijn vind is dat ik de rust krijg om net zoveel te oefenen tot mijn zelfvertrouwen groot genoeg is om het alleen te durven."

Marthen

Wat zeggen anderen:

"Fijn dat ik de week voorafgaand aan het rijexamen elke dag een uurtje kon lessen! Dat gaf net de doorslag om in 1x te slagen, denk ik!"

Bart, Apeldoorn

Blogs & artikelen

Onder de motorkap van de lesauto
10 september 2021
Lees meer

Rijtest voor leerlingen met autisme
29 april 2021
Lees meer

Yes, vandaag heb ik mijn rijbewijs gehaald!
27 april 2021
Lees meer

Deel deze site via je eigen social media: