Lessen%20bij%20leendert%20logo

Tip van de week 4 anticiperen in de file

Geschreven door in Nieuws, Files en ongevallen , Afstand en bumperkleven, Tips, Voorrang op 27 januari 2016

Zo, de eerste drie tips van de week zitten erop. Nog één tip en januari 2016 telt er al weer vier. Zoals ik al eerder aangaf, ik ga het proberen vol te houden tot het einde van het jaar. Heb jij ideeën over een tip van de week, of erger jij je aan iets wat we kunnen 'omdenken' tot tip van de week dan hoor ik het graag. 

Deze week heet de tip van de week 'anticiperen in de file'. 
Het is vast herkenbaar: je komt in een file terecht. Je voorganger begint weer met rijden, en 'plotseling' zit er een gat tussen van vijftig meter. Wat denk jij dat je gaat doen? 

Als je tot aan de auto voor je kijkt, zou je kunnen denken dat de file weer gaat oplossen. Dat betekent in onze ogen vaak: 'Ha! Gas op de plank!' Laat je daar niet toe verleiden. Twintig meter verder sta je namelijk met een ruk weer stil. En als je niet uitkijkt, zit je er zo boven op! Kop-staartbotsingen komen vaak in de file voor. 

De kern van anticiperen is: 1. vooruitkijken, 2. vooruitdenken, 3. je instellen op een handeling.

Als je een paar auto's verder kijkt, zie je veel meer het grote verband. Kijk dus minimaal een auto of vijf verder. En houd ruim afstand zodat je goed tussen de auto's door kunt kijken. Vaak helpt het om op de rechterstrook te gaan rijden. Kijken naar een vrachtauto die er bovenuit steekt helpt mij heel vaak om nóg verder te kijken. En vrachtautochauffeurs hebben in de file vaak een gelijkmatige snelheid.

Bedenk dat je nooit sneller kunt rijden dan de voorste in de file. Het brengt een bepaalde rust in je rijgedrag. Het voorkomt ook de beruchte kop-staartbotsingen. Vergelijk het maar eens met een rij voor de kassa bij de supermarkt. Daar schuifel je ook verder en wacht je rustig je beurt af. Probeer dus je snelheid gelijkmatig te houden, dat brengt tegelijk rust in die benzinekolk. En dus in je portemonnee.

Lost die file echt op? Dan ben je toe aan 'gas op de plank'. Bedenk echter wel dat een file net een onweersbui is. Hij komt terug! Wees dus extra op je hoede als een file 'ineens' oplost en iedereen weer hard gaat rijden.

Probleempje: Er gaat telkens iemand tussen als ik twintig meter afstand houd. Oplossing: laat rustig je gas los en wacht jouw beurt af om hem of haar in te halen als de file echt oplost. Omdat jij verder 1 vooruit kijkt en 2 vooruit denkt, kun je je 3 eerder voorbereiden op de echte doorstroming. Dan haal je hem met gemak weer in. Lach je hem drie keer uit. Relax.

Tip 4 is opgesteld met dank aan Gert Veldwijk.
Tip van de week 4 Anticiperen in de file - LessenbijLeendert
Tip van de week 4 anticiperen in de file - LessenbijLeendert

Reacties

Wat zeggen anderen:

"Ja de eerste les is me heel goed bevallen! Wanneer kan ik weer? Ik had eerst een rijinstructeur die me niet zo goed begreep, en nu heb ik dat gevoel gelukkig wel!"

Ilse, Apeldoorn

Nieuwe leerling:

"Ik heb vandaag weer heel veel geleerd. En wat ik fijn vind is dat ik de rust krijg om net zoveel te oefenen tot mijn zelfvertrouwen groot genoeg is om het alleen te durven."

Marthen

Wat zeggen anderen:

"Fijn dat ik de week voorafgaand aan het rijexamen elke dag een uurtje kon lessen! Dat gaf net de doorslag om in 1x te slagen, denk ik!"

Bart, Apeldoorn

Blogs & artikelen

Onder de motorkap van de lesauto
10 september 2021
Lees meer

Rijtest voor leerlingen met autisme
29 april 2021
Lees meer

Yes, vandaag heb ik mijn rijbewijs gehaald!
27 april 2021
Lees meer

Deel deze site via je eigen social media: