Lessen%20bij%20leendert%20logo

Tip van de week 6 gebruik die spitsstrook!

Geschreven door in Praktijk lessen, Nieuws, Files en ongevallen , Tips op 10 februari 2016

De zesde tip van de week al weer. Deze keer: Gebruik die spitsstrook!

Hoe herkenbaar is het voor de ervaren weggebruiker: de spitsstrook is geopend, maar er blijven veel automobilisten op de ‘normale’ rechterrijstrook rijden. Letterlijk midden op de weg. Men gaat er links en soms ook rechts omheen om in te halen.

Tip van de week 6: Als de spitsstrook open is, gebruik die dan. Het voorkomt irritatie van medeweggebruikers. Dat komt de veiligheid en het rustiger verkeersbeeld ten goede.

Irritatie top 10

Wist je dat de spitsstrook niet gebruiken hetzelfde is als onnodig links rijden? En wist je ook dat onnodig links rijden in de verkeersergernissen top tien op nummer vijf staat? Jij en ik kunnen er samen zoveel mogelijk aan doen dat dit voorkomen wordt. Het werkt namelijk voor de notoire hardrijders de volgende irritatie in de hand, bumperkleven (nummer 1), aggressief rijden (nummer 2) en rechts inhalen (nummer 10).

Hoe weet je of de spitsstrook open is?

Een praktische vraag: Hoe kun je herkennen dat de spitsstrook open is of dicht? De onderstaande borden horen daarbij. Bedenk ook dat de maximumsnelheid in vrijwel alle gevallen 100km/u is als de spitsstrook open is. Eindigt de spitsstrook, dan gaat ook de maximumsnelheid omhoog. Als je voldoende onderlinge volgafstand in acht neemt en ver voor je uit waarneemt kun je vaak de borden al van ver zien aankomen.

Doorgetrokken streep

Maar ik mag toch niet over een doorgetrokken streep? Dat klopt. Een doorgetrokken streep overschrijden is niet toegestaan. De vluchtstrook mag alleen gebruikt worden als dat nodig is voor een pechgeval. Echter, bij een geopende spitsstrook is de wet aangepast dat je niet alleen over deze streep mag, maar zelfs moet! Je plaats op de weg is meest rechts op het voor jou bestemde weggedeelte; daar hoort de spitsstrook bij.

Tip 6 is opgesteld met dank aan Peter Hooimeijer.

Ook een tip doorgeven? Reageer hieronder of stuur een email naar info@LessenbijLeendert.nl


LessenbijLeendert spitsstrook vrijmaken
LessenbijLeendert rijstrook dicht
LessenbijLeendert rijstrook open
LessenbijLeendert spitsstrook dicht
LessenbijLeendert maximumsnelheid 100
LessenbijLeendert spitsstrook open

Reacties

Wat zeggen anderen:

"Ja de eerste les is me heel goed bevallen! Wanneer kan ik weer? Ik had eerst een rijinstructeur die me niet zo goed begreep, en nu heb ik dat gevoel gelukkig wel!"

Ilse, Apeldoorn

Nieuwe leerling:

"Ik heb vandaag weer heel veel geleerd. En wat ik fijn vind is dat ik de rust krijg om net zoveel te oefenen tot mijn zelfvertrouwen groot genoeg is om het alleen te durven."

Marthen

Wat zeggen anderen:

"Fijn dat ik de week voorafgaand aan het rijexamen elke dag een uurtje kon lessen! Dat gaf net de doorslag om in 1x te slagen, denk ik!"

Bart, Apeldoorn

Blogs & artikelen

Onder de motorkap van de lesauto
10 september 2021
Lees meer

Rijtest voor leerlingen met autisme
29 april 2021
Lees meer

Yes, vandaag heb ik mijn rijbewijs gehaald!
27 april 2021
Lees meer

Deel deze site via je eigen social media: