Lessen%20bij%20leendert%20logo

Tip van de week 8 Als je deze tip gelezen hebt

Geschreven door in Praktijk lessen, Nieuws, Afstand en bumperkleven, Tips op 24 februari 2016

Als je deze tip hebt gelezen en in de praktijk gaat proberen toe te passen dan ga je met je oren klapperen en je gaat je ogen niet geloven. Maar als je het goed toe gaat passen dan gaat er wat geweldigs voor jou veranderen. Wat dat is ga je hier onder lezen.

Zorg dat je op de snelweg het kenteken van de auto voor je niet kunt lezen. Je houdt dan ongeveer de afstand die je aflegt in twee seconden. Je hebt vast wel eens van de twee-secondenregel gehoord. Deze pas je nu bijna goed toe. De meeste mensen kunnen namelijk een kenteken op vijftig meter afstand niet meer lezen. 

Dit is een van de manieren waarop LessenbijLeendert de leerlingen voorbereidt op veilig snelwegrijden. Het is een van de makkelijkste manieren om je volgafstand te controleren. Natuurlijk zijn er meer manieren, zoals de 'hectometerpaaltjesmethode' of de 'strepentelmethode'. Die zijn ook correct, maar de 'kun je het kenteken van de auto voor je lezen-methode' is wel de meest simpele.

Je gaat je ogen niet geloven. Ik voorspel dat je niet gelooft dat dit de aanbevolen afstand is om veilig te rijden. Dat je met allerhande 'ja-maars' op de proppen komt. Je hebt het namelijk waarschijnlijk altijd anders gedaan en misschien heb je nog nooit brokken gemaakt! Fijn, maar betekent dit dan ook dat je op z'n veiligst rijdt?


Afstand houden - tip van de week 8

Als je meer afstand houdt ten opzichte van je voorganger kun je beter tussen het verkeer door kijken. Je kunt dan beter voorspellen hoe de situatie zich gaat ontwikkelen. Er komen dus minder onverwachte situaties voor.
Dit geeft rust. Rust geeft ruimte in je hoofd om na te denken en veilig te handelen.

Je kunt ook beter anticiperen op het verkeer waardoor je brandstofkosten dalen. Je snelheid is namelijk constanter. Dit komt doordat je niet telkens hoeft te remmen, maar alleen gas hoeft te lossen. Dit is natuurlijk ook direct van invloed op het onderhoud aan je auto, zoals je remmen en je rubber (banden).

Daarnaast: bij diverse mensen heb ik getest wat de werking is van het houden van een veilige afstand. De test deed ik door het observeren van handelingen, bewegingen in voeten en handen, ogen etc. in verschillende situaties en het stellen van vragen. De uitkomsten van deze testen waren voor de kandidaten en mij zo duidelijk dat we geen wetenschappelijke test of onderzoek nodig hebben om tot de conclusie te komen dat het minder stress tot gevolg heeft.

Bedankt voor je aandacht weer even. Heb jij een tip voor tip van de week? Mail hem gerust naar info@LessenbijLeendert.nl of reageer hieronder. Je mag ook appen naar 06-4530 7248.

Om over na te denken. Of een voor op een verjaardag. "Afstand houden werkt niet, want er gaat dan telkens iemand tussen".

Als je afstand groter wordt

Reacties

Wat zeggen anderen:

"Ja de eerste les is me heel goed bevallen! Wanneer kan ik weer? Ik had eerst een rijinstructeur die me niet zo goed begreep, en nu heb ik dat gevoel gelukkig wel!"

Ilse, Apeldoorn

Nieuwe leerling:

"Ik heb vandaag weer heel veel geleerd. En wat ik fijn vind is dat ik de rust krijg om net zoveel te oefenen tot mijn zelfvertrouwen groot genoeg is om het alleen te durven."

Marthen

Wat zeggen anderen:

"Fijn dat ik de week voorafgaand aan het rijexamen elke dag een uurtje kon lessen! Dat gaf net de doorslag om in 1x te slagen, denk ik!"

Bart, Apeldoorn

Blogs & artikelen

Onder de motorkap van de lesauto
10 september 2021
Lees meer

Rijtest voor leerlingen met autisme
29 april 2021
Lees meer

Yes, vandaag heb ik mijn rijbewijs gehaald!
27 april 2021
Lees meer

Deel deze site via je eigen social media: