Lessen%20bij%20leendert%20logo

Tip van de week 9 Verklein de kans op lekke band

Geschreven door in Praktijk lessen, Nieuws, Tips op 3 maart 2016

Afgelopen week hadden we met de lesauto van LessenbijLeendert bijna een lekke band. De aanleiding om dit te ontdekken was een onschuldige fout van een beginnende leerling. De wielen stonden na een parkeeropdracht bij een koffiepauze niet in de rechtuitstand onder de lesauto. Zodoende keken we op het loopvlak van de band. Wat we daar zagen, daar schrokken we best van! Misschien ben jij ook wel eens zo geschrokken?

Buitengebied

Ik herinner me opeens dat ik een aantal jaren geleden ook eens een lekke band heb gehad in het buitengebied van Veenendaal. Degene die voor mij reed, wilde linksaf gaan en stond half in het midden opgesteld. Ik haalde die voorganger rechts in, wat veel automobilisten daar deden. Dat was te zien aan de stukgereden grasberm. Stukgereden grasbermen, al of niet aangevuld met grind, kuilen en modder, zie je wel vaker in het buitengebied. Ik belandde nogal onzacht in een iets te diepe kuil en had een klapband te pakken.

Nieuwbouwwijken

Een van de garagehouders vertelde dat juist mensen in nieuwbouwwijken een zeer grote kans hebben op een lekke band door bovenstaande oorzaken. Ik hoor je denken: "Wat heeft een nieuwbouwwijk er nu mee te maken?" Het antwoord blijkt nogal eenvoudig. In een nieuwbouwwijk liggen veel restanten van de bouw die de wijk worden ingereden. Tevens wordt daar veel geklust en het afval belandt niet altijd in de daartoe bestemde plaats ;-)

Hoe verklein je de kans op een lekke band?

  1. Rijd nooit te strak langs de kant van de rijbaan. Grotere kans op rommel. Je kunt niet zien wat het is.
  2. Rijd nooit over het middenvlak van een groot kruispunt waar niemand rijdt. Het is het 'verzamelpunt' van klein afval, met grote kans op scherpe voorwerpen.
  3. Vermijd het rijden door kuilen, gaten, plassen. Je weet nooit wat er in ligt.
  4. Zie jij een schroef, spijker of ander scherp voorwerp op straat liggen? Raap het op! Het is een kleine moeite en je doet er ongetwijfeld iemand anders een groot plezier mee.
De garage heeft juist voordat de band plat zou staan de schroef verwijderd. De schroef bleek losgetrild te zijn van een bodemplaat van een VW Polo. Ook kon het gat gerepareerd worden, zonder dat de band vervangen hoefde te worden.

Deze tip kwam mede met dank aan garagehouder D.J. Gerritsen tot stand. Heb jij ook een tip die je wilt delen? Stuur een appje naar 06-4530 7248 of een email naar info@LessenbijLeendert.nl


Tip van de week 9 Hoe verklein je de kans op een lekke band?

Reacties

Wat zeggen anderen:

"Ja de eerste les is me heel goed bevallen! Wanneer kan ik weer? Ik had eerst een rijinstructeur die me niet zo goed begreep, en nu heb ik dat gevoel gelukkig wel!"

Ilse, Apeldoorn

Nieuwe leerling:

"Ik heb vandaag weer heel veel geleerd. En wat ik fijn vind is dat ik de rust krijg om net zoveel te oefenen tot mijn zelfvertrouwen groot genoeg is om het alleen te durven."

Marthen

Wat zeggen anderen:

"Fijn dat ik de week voorafgaand aan het rijexamen elke dag een uurtje kon lessen! Dat gaf net de doorslag om in 1x te slagen, denk ik!"

Bart, Apeldoorn

Blogs & artikelen

Onder de motorkap van de lesauto
10 september 2021
Lees meer

Rijtest voor leerlingen met autisme
29 april 2021
Lees meer

Yes, vandaag heb ik mijn rijbewijs gehaald!
27 april 2021
Lees meer

Deel deze site via je eigen social media: