Lessen%20bij%20leendert%20logo

Tussen de strepen?

Geschreven door Leendert Roos in Praktijk lessen, Nieuws op 1 april 2015

Waar moet ik nu eigenlijk rijden?

Heeft u dat ook wel eens? Dat u ergens rijdt en in verwarring raakt? Het gevoel hebt, dat iemand voor u ‘midden op de weg’ rijdt? Ga toch eens aan de kant!

'Zoveel mogelijk rechts'

Waar horen we te rijden? Zoals we allemaal geleerd hebben is de positie van een bestuurder rechts op de weg. De wet zegt: zoveel mogelijk rechts. De interpretatie is uiteraard: zo veilig mogelijk. Een hele belangrijke toevoeging is: op het voor u bestemde weggedeelte. Samen dus: zoveel/veilig mogelijk rechts op het voor u bestemde weggedeelte. Daar zit ‘em ook gelijk de kneep.

Voor meer veiligheid en duidelijkheid wil ik aan de hand van enkele foto’s graag toelichten ‘hoe het heurt'.

IMG_1698.JPG

Het voor u bestemde weggedeelte ligt tussen de strepen. Tussen de strepen rijdt u zoveel mogelijk rechts.


IMG_1701.JPG

Als u tegenliggers ontmoet en u past niet samen tussen de strepen, kunt u tijdelijk gebruik maken van de rechtse strook. Daarna gaat u weer terug (basispositie).

Rijles in Apeldoorn

Fietsers hebben met deze wegindeling geen last als u ze inhaalt op uw eigen weggedeelte. Als u fietsers ‘achterop rijdt’ bij het passeren van een tegenligger, blijft u op gepaste afstand achter de fietser rijden. Hierdoor heeft de fietser geen opgejaagd gevoel en wordt het veiliger, doordat we minder ‘conflicten naast elkaar hebben. Dat dit zowel binnen de bebouwde kom, als buiten de bebouwde kom geldt, moge duidelijk zijn.

Voorbeeld: Apeldoorn

Een goed voorbeeld waar dit voor meer rust in het verkeersbeeld zorgt is in Apeldoorn de Asselsestraat, de Koninginnelaan (recent aangepast naar 30km/u). In Uchgelen is de Ugchelsegrensweg zo'n weg waar het rijden tussen de strepen soms het gevoel geeft midden op de weg te rijden. Maar hier, evenals in Beekbergen op de Ruitersmolenweg en de Dorpstraat geldt nog steeds dat de basispositie tussen de strepen is.

Volgende keer hoop ik in te gaan op hoe je de maximumsnelheden op zo'n weg kunt herkennen.

Twee stroken linksaf

Ook als er twee rijstroken zijn om voor te sorteren gaat u in principe over de rechtse strook. Voorbeelden te over in en om Apeldoorn waar men -vooral bij linksaf voorsorteren- op de linkse strook gaat staan. Dit is niet alleen onhandig, vaak zorgt het ook voor onveilige situaties als daarna weer naar rechts wordt ingevoegd. Een goed voorbeeld is als u vanaf Deventer de A1 afrijdt bij Apeldoorn-Zuid, en vervolgens linksaf richting Apeldoorn. Ook in Apeldoorn-Noord vanaf Kanaal-Noord linksaf de ringweg op richting Sleutelbloemstraat. 

De doorstroming wordt uiteraard wel bevorderd als u links gaat staan op het moment dat langzamere voertuigen zoals vrachtauto en bus op de rechtse strook staan. 

Vragen en/of opmerkingen over de inhoud van dit artikel? Heeft u ook een vraag bij het verkeer in uw buurt? Reageer en/of deel gerust.


Reacties

Wat zeggen anderen:

"Ja de eerste les is me heel goed bevallen! Wanneer kan ik weer? Ik had eerst een rijinstructeur die me niet zo goed begreep, en nu heb ik dat gevoel gelukkig wel!"

Ilse, Apeldoorn

Nieuwe leerling:

"Ik heb vandaag weer heel veel geleerd. En wat ik fijn vind is dat ik de rust krijg om net zoveel te oefenen tot mijn zelfvertrouwen groot genoeg is om het alleen te durven."

Marthen

Wat zeggen anderen:

"Fijn dat ik de week voorafgaand aan het rijexamen elke dag een uurtje kon lessen! Dat gaf net de doorslag om in 1x te slagen, denk ik!"

Bart, Apeldoorn

Blogs & artikelen

Onder de motorkap van de lesauto
10 september 2021
Lees meer

Rijtest voor leerlingen met autisme
29 april 2021
Lees meer

Yes, vandaag heb ik mijn rijbewijs gehaald!
27 april 2021
Lees meer

Deel deze site via je eigen social media: