Lessen%20bij%20leendert%20logo

Ugchelseweg verandert van 'eigenaar'

Geschreven door in Praktijk lessen, Nieuws, Parkeren op 9 september 2015

Ugchelen en Apeldoorn zijn samen weer een stukje mooier en veiliger geworden.

De verkeerssituatie op de Ugchelseweg in Ugchelen is gewijzigd. De nieuwe weg is nagenoeg klaar. Het is niet alleen mooier geworden, maar ook behoorlijk anders. Het hele wegvak tussen Snackcorner De Eendracht in Apeldoorn en Bessels Tweewielers in Ugchelen is opnieuw geasfalteerd en gewijzigd.


Wat is er gewijzigd? En wat betekent dat voor automobilisten en fietsers?

  • Er zijn rode fietsstroken aangebracht

De Ugchelseweg is een belangrijke en drukke fietsroute tussen Ugchelen en Apeldoorn. Door de aangebrachte fietsstroken krijgen fietsers meer ruimte, comfort en veiligheid. Wel zolang wij automobilisten ons houden aan de regels. De fietsstrook is namelijk bedoeld voor fietsers en niet voor auto’s.

  • Er zijn parkeervakken aangebracht

Eerder stonden de auto’s op de rijbaan. Nu zijn er parkeervakken aangebracht, waardoor bewoners meer parkeercomfort en veiligheid krijgen.

  • De rijbaan is versmald en de snelheid is verlaagd

Aangezien de fietsers meer ruimte krijgen, is er minder beschikbaar voor auto’s. In een eerdere blog heb ik al geschreven over de positie op de weg, namelijk tussen de strepen. We zien dat veel Apeldoorners en inwoners van Ugchelen hier niet op aanpassen. Doe dit asjeblieft wel! Voor het gevoel rijden we nu echt midden op de weg. Dat is nieuw en voelt net na de aanpassing best onwennig.

Je plaats op de weg is in principe rechts – rechts op het voor jou bestemde weggedeelte! Dat is hier het midden. Alleen als er tegemoetkomend verkeer is ga je naar rechts en blijf je achter de fietsers. Dan hebben de aanpassingen het beoogde veiligheidseffect.

De maximumsnelheid is verlaagd. Eerder was het wegvak tussen Bessels tweewielers en Snackcorner 50km. Je mocht daar op een rijbaan ‘zo breed als een landingsbaan’ slechts 50. Nu is het hele wegvak 30km geworden. Hiermee is vanaf de kruising Eendrachtstraat/Arnhemseweg tot aan de Jan van Houtumlaan een snelle fietsverbinding gemaakt. Ben je sneller op de fiets bij het IJskaffee voor een paar bolletjes ijsgenot.

  • Op het kruispunt met de Laan van Westenenk hebben fietsers nu een eigen verkeerslicht

Voor de werkzaamheden, die op 6 mei begonnen, was het kruispunt met de Laan van Westenenk altijd een beetje rommelig kruispunt, waar fietsers en auto’s de ruimte deelden. Fietsers hebben nu een eigen verkeerslicht gekregen. Dat maakt de wachttijd misschien wat langer, maar daar ben je vrij snel aan gewend. Wat belangrijker is, is dat het nu veiliger is.

Voor automobilisten is het kruispunt ook veiliger geworden, aangezien fietsers en auto’s niet meer tegelijk groen hebben. Met name bij afslaand autoverkeer en rechtdoorgaande fietsers was het altijd opletten geblazen.

Heb jij vragen bij dit onderwerp? Of weet jij met een situatie even geen raad? Heb jij wel eens discussies over regels of aanpassingen? Schroom niet om ze door te geven!

Samenvatting

  • Veiliger en comfortabeler voor fietsers door rode fiets(!)stroken
  • Onderhoud gepleegd met nieuwe laag asfalt en daardoor veiliger en comfortabeler
  • Automobilisten krijgen nieuwe plaats op de Ugchelseweg: tussen de strepen en in geval van tegemoetkomend verkeer uitwijken naar rechts.
  • Nieuwe situatie op kruispunt Laan van Westenenk: fietsers krijgen eigen verkeerslichten


Reacties

Wat zeggen anderen:

"Ja de eerste les is me heel goed bevallen! Wanneer kan ik weer? Ik had eerst een rijinstructeur die me niet zo goed begreep, en nu heb ik dat gevoel gelukkig wel!"

Ilse, Apeldoorn

Nieuwe leerling:

"Ik heb vandaag weer heel veel geleerd. En wat ik fijn vind is dat ik de rust krijg om net zoveel te oefenen tot mijn zelfvertrouwen groot genoeg is om het alleen te durven."

Marthen

Wat zeggen anderen:

"Fijn dat ik de week voorafgaand aan het rijexamen elke dag een uurtje kon lessen! Dat gaf net de doorslag om in 1x te slagen, denk ik!"

Bart, Apeldoorn

Blogs & artikelen

Onder de motorkap van de lesauto
10 september 2021
Lees meer

Rijtest voor leerlingen met autisme
29 april 2021
Lees meer

Yes, vandaag heb ik mijn rijbewijs gehaald!
27 april 2021
Lees meer

Deel deze site via je eigen social media: