Lessen%20bij%20leendert%20logo

Wanneer kun je het beste je theorie halen?

Geschreven door in Theorie lessen, Nieuws, Tips op 8 augustus 2016

Terwijl ik achter mijn laptop begin te schrijven aan een tip van de week, geniet ik nog na van een kopje vers gezette thee. We hebben zojuist een wandeling gemakt in het paleispark van Het Loo. Dat vinden we altijd heerlijk om te doen, vooral op maandagmorgen. Dan zorgen we dat we er om negen uur zijn en ook weer lekker vroeg terug. Het is ook een lekker moment om even je gedachten te ordenen voordat je aan de nieuwe werkweek begint.

Mijn gedachten hielden zich vanmorgen met name bezig met twee onderwerpen. Regelmatig krijg ik de vraag van leerlingen en ook van hun ouders, wanneer kun je nu het beste theorie-examen doen? Voor of tijdens de praktijk? Ook gingen mijn gedachten uit naar het onderwerp faalangst en de aanpak daarvan.

Theorie-examen halen

Eerst over het halen van je theorie-examen dus. Zonder theoriecertificaat is het onmogelijk om je praktijkexamen aan te vragen. Dat betekent dus dat je hem vroeg genoeg moet gaan halen. Op dit moment is de wachttijd voor het examen ongeveer 8 tot 10 weken. Dat is best lang. Het CBR streeft ernaar om de wachttijden te beperken tot 6 à 7 weken, maar momenteel lukt dat niet. Dit komt doordat er meer examens worden afgenomen. Daarnaast worden er juist om die wachttijd in te lopen nieuwe examinatoren opgeleid. Ook dat kost tijd, en door die opleidingstijd loopt juist de wachttijd tijdelijk weer op. Het zal zeker nog tot januari volgend jaar duren.

Voor je praktijklessen of tijdens?

Maar dan de vraag: wanneer kun je het beste je certificaat halen? Er zijn grofweg twee mogelijkheden: voordat je begint aan je praktijklessen of tussendoor. Let erop dat de manier die je kiest bij jou past. Ben jij lekker praktisch? Dan is er waarschijnlijk een hoge drempel om eerst je theorie te halen. Volgens mij gaat de theorie jou dan makkelijker af als je leert terwijl je al aan het lessen bent.

A.      Je kunt dan vragen stellen.

B.      Je kunt dan ook het geleerde gelijk in de praktijk brengen.

Ben je meer theoretisch? Ook als je goed kunt leren en je theorie heel makkelijk kunt doen, kleeft er een bezwaar aan deze methode. Namelijk dat je de praktijk te theoretisch gaat benaderen. Een voorbeeld? Verplicht stoppen bij gesloten overweg. In de theorie klinkt dat makkelijk. In de praktijk zou je daar als theoreticus een noodstop kunnen maken, met alle schrikgevolgen van dien. En echt, dit is een praktijkvoorbeeld wat meerdere keren voorkomt hoor!

Dus nog een keer: Kies wat het beste bij jou past, maar let ook even op de voordelen en de nadelen.

Wat is ‘op tijd’ aan je theorie beginnen?

In ieder geval zul je je theorie op tijd moeten hebben. Je volgende vraag zou kunnen zijn? Wat is dan op tijd? Mijn advies is om je theorie in ieder geval op zak te hebben tussen je tiende en vijftiende les.

1. Je hebt als het goed is de auto lekker onder controle, dat geeft een zeker gevoel.

2. Je hebt even de tijd nodig om te leren nadat je gestart bent met je praktijklessen.

3. Je kunt theorie en praktijk aan elkaar koppelen en beter onthouden, dit vergroot de kans dat je in een keer slaagt.

4. Op tijd je theorie halen, betekent vaak dat je minder lessen nodig zult hebben dus voordeliger uit bent.

5. Je kunt de volgende lessen (zowel theorie als praktijk!) beter in je opnemen, omdat je beter snapt wat er gebeurt.

6. Je gevaarherkenning ligt op een hoger peil tijdens de volgende lessen.

Denk je ook niet dat het beter is om op tijd te beginnen? Ik snap zelf heel goed dat beginnen met leren helemaal niet zo leuk is. Ook ik ervaar vaak een drempel om te starten. Vooral het eerste hoofdstuk met begrippen leren is niet zo leuk en soms best even moeilijk. Maar ja, eens moet je er aan geloven, toch?

Ongerust?

Mocht je nu een beetje ongerust worden omdat jij je theorie (nog) niet hebt gehaald of geboekt, dan ben je natuurlijk niet te laat. Je kunt gewoon nu een momentje prikken waarop je je theorie-examen gaat boeken. Onderaan de pagina theorie op deze website vind je een link waar je het eenvoudig kunt regelen.

En o ja, die gedachten over de aanpak van faalangst volgen trouwens binnenkort ;-)

Heb je vragen of een reactie op deze tip? Reageren kan hieronder en/of op social media, of wil je ook een tip doorgeven? Bel 06-4530 7248 of mail info@lessenbijleendert.nl gerust!

Reacties

Wat zeggen anderen:

"Ja de eerste les is me heel goed bevallen! Wanneer kan ik weer? Ik had eerst een rijinstructeur die me niet zo goed begreep, en nu heb ik dat gevoel gelukkig wel!"

Ilse, Apeldoorn

Nieuwe leerling:

"Ik heb vandaag weer heel veel geleerd. En wat ik fijn vind is dat ik de rust krijg om net zoveel te oefenen tot mijn zelfvertrouwen groot genoeg is om het alleen te durven."

Marthen

Wat zeggen anderen:

"Fijn dat ik de week voorafgaand aan het rijexamen elke dag een uurtje kon lessen! Dat gaf net de doorslag om in 1x te slagen, denk ik!"

Bart, Apeldoorn

Blogs & artikelen

Onder de motorkap van de lesauto
10 september 2021
Lees meer

Rijtest voor leerlingen met autisme
29 april 2021
Lees meer

Yes, vandaag heb ik mijn rijbewijs gehaald!
27 april 2021
Lees meer

Deel deze site via je eigen social media: