Lessen%20bij%20leendert%20logo

Wat als de files en ongevallen op de snelweg echt zouden oplossen?

Geschreven door Leendert Roos in Files en ongevallen op 30 april 2015

Het aantal files rijst de pan uit. Stilstaande of langzaam rijdende auto's kosten de mensheid bakken geld. Files op Nederlandse snelwegen kostten het bedrijfsleven vorig jaar 900 miljoen tot 1,2 miljard euro. Verkeersongevallen zorgden voor 570 verkeersdoden in 2014. Daarnaast was er sprake van veel kostbare spoedeisende hulp en opnames in het ziekenhuis. 

Vorige week heb ik op mijn facebookpagina een top vijf van verkeersergernissen met u gedeeld. In die lijst komen files en ongevallen niet voor. In die lijst zijn andere ergernissen opgenomen:

  • bumperkleven; dat is eigenlijk agressieve, foute communicatie;
  • geen richting aangeven; dat wil zeggen: slecht communiceren;
  • opbellen, sms’en en appen tijdens het rijden; wie dat doet concentreert zijn aandacht op een andere situatie en plaats;
  • onnodig links rijden; opnieuw: foute communicatie;
  • te langzaam rijden.

Maar files en ongevallen komen niet voor in de top vijf van verkeersergernissen. Toch doen wij – doet Nederland – er van alles aan om files op te lossen. Willen wij eigenlijk wel minder files en ongevallen?

Droom eens even met me mee! Als de files en ongevallen op de snelweg echt zouden oplossen, dan zou…

Droomscenario 1

…ik over de snelweg naar huis rijden zonder file. Het is druk. Maar ik houd ruim twee seconden afstand. Dat doet iedereen trouwens. Ik kan daardoor alles perfect overzien en hoef niet te remmen. Ik zie immers alles op tijd? Ik verkneukel mij al over mijn onderhoudsbeurt die voordeliger uitvalt. Enne... ook over mijn tankbeurt! Ik rijd nu heerlijk constant en zuinig. Ik hoef pas een dag later te tanken. Ik luister naar het nieuws. Ik hoor de vraag, aan Kees van de ANWB. ”Hoe is de situatie op de weg?" Kees antwoordt: "Rustig eigenlijk, geen files. Geen bijzonderheden". Elke twintig minuten komt dat antwoord terug. Maar gelukkig hoor ik dat niet meer. Want ik ben eerder thuis. 

Wat ga ik doen als ik vroeg thuis ben? Even de krant lezen? Hardlopen? Post wegwerken? Eerder eten? Meer tijd voor mijn gezin, voor mijn partner? Bijbeunen? Die ene klus in huis afmaken? Eerder naar bed? De droom is voorbij. Met schrik word ik wakker. Ik zie een donkere wolk. Wil ik eigenlijk wel echt zonder files rijden?

Droomscenario 2

Ik val weer in slaap en droom een boze droom. Automobilisten tanken minder en daarom klaagt het tankstation om de hoek dat zijn klanten zo ontrouw zijn. Mijn buurman werkt bij een onderhoud- en schadeherstelbedrijf. Hij raakt z'n baan kwijt. Mijn ene buurvrouw werkt bij de Spoedeisende Hulp (SEH) en de andere buurvrouw is actief op de Operatiekamer (OK). De files verdwijnen. Zij raken hun baan kwijt. Er moeten twee van de tien vaste krachten ‘uit’. Er is geen werk genoeg. Een van mijn kennissen behandelt als fysiotherapeut de gevolgen van ongevallen. Hij ziet zijn patiëntenkring slinken en maakt zich zorgen. Autoverzekeraars keren minder uit, maken meer winst, maar hebben minder werk. Dus zij ontslaan personeel.  Dat willen al die werkgevers en werknemers niet.

Droomscenario 3

Ik droom nog even verder. Mijn buurman, die van het onderhoudsbedrijf, en mijn buurvrouw laten zich omscholen. Die kennis van mij gaat zich specialiseren in preventie. Opleidingscentra draaien dus overuren en zoeken personeel. De verzekeringspremies voor auto's gaan naar beneden. De zorgpremies dalen. Dit gaat de hele maatschappij merken. En het tankstation op de hoek? Tsja. Dat blijft in mijn droom buiten beeld.

De snelweg wordt opeens minder eng, ook voor degenen die niet zo goed durfden. De vrijheid neemt toe. De levensverwachting ook. Volgens de statistieken zullen er minder verkeersdoden vallen. Kortom: Nederland verandert. Wil ik dit? Willen zij dit? Willen wij dit?

Reacties

Wat zeggen anderen:

"Ja de eerste les is me heel goed bevallen! Wanneer kan ik weer? Ik had eerst een rijinstructeur die me niet zo goed begreep, en nu heb ik dat gevoel gelukkig wel!"

Ilse, Apeldoorn

Nieuwe leerling:

"Ik heb vandaag weer heel veel geleerd. En wat ik fijn vind is dat ik de rust krijg om net zoveel te oefenen tot mijn zelfvertrouwen groot genoeg is om het alleen te durven."

Marthen

Wat zeggen anderen:

"Fijn dat ik de week voorafgaand aan het rijexamen elke dag een uurtje kon lessen! Dat gaf net de doorslag om in 1x te slagen, denk ik!"

Bart, Apeldoorn

Blogs & artikelen

Onder de motorkap van de lesauto
10 september 2021
Lees meer

Rijtest voor leerlingen met autisme
29 april 2021
Lees meer

Yes, vandaag heb ik mijn rijbewijs gehaald!
27 april 2021
Lees meer

Deel deze site via je eigen social media: